BIM چیست؟ | اهمیت BIM در سال 2022 + معرفی 2 نرم افزار پرکاربرد

مدل‌سازی اطلاعات ساختمان یا همان BIM در سال های گذشته و خصوصا ده سال اخیر تاثیر بسیار زیادی بر صنعت ساخت و ساز در دنیا داشته است. اگرچه که در سال های گذشته شرکت‌های بزرگ در دنیا به طور گسترده از Building Information Modeling (BIM) استفاده کرده‌اند، اما بررسی هایی که در سال 2019 انجام شد نشان داد که تقریبا 30 درصد شرکت‌های فعال در حوزه ساخت و ساز هنوز از این فن‌آوری استفاده نکرده اند. تصور اشتباهی که در مورد BIM به اشتباه رواج یافته است آن است که عده ای گمان می کنند که مدلسازی اطلاعات ساختمان یک نرم افزار است در صورتی که BIM یک علم است. در این مقاله می خواهیم ببنیم BIM چیست و چه کاربردی دارد و چرا پیشروی به سمت آن در سال 2022 مهم است.

BIM چیست؟ | اهمیت BIM در سال 2022 + معرفی 2 نرم افزار پرکاربرد

BIM چیست؟

BIM یک فرآیند هوشمند برای ایجاد و مدیریت اطلاعات در یک پروژه ساخت و ساز در سراسر چرخه عمر خود است. به عبارت دیگر در فرآیند مدل‌ سازی اطلاعات ساختمان به دنبال آن هستیم که با ایجاد مدل های سه بعدی هوشمند از سازه ببنیم چگونه یک سازه طراحی، اجرا و نگهداری می شود. BIM برای طراحی و مستندسازی فرآیند اجرا و طراحی سازه ساختمان به کار می‌رود. تمام جزئیات سازه مدنظر در BIM مدل‌سازی میشوند. با استفاده از علم مدلسازی اطلاعات ساختمان شما می توانید قبل از آن که سازه ای ساخته شده باشد نماها و تجسم هایی ایجاد کنید تا عوامل مرتبط با پروژه مثل طراح معمار، طراح سازه، طراح تاسیسات، تیم اجرایی، کارفرما و سایر عوامل متربط با پروژه بدانند سازه قبل از ساخت چگونه به نظر می رسد و چه تداخلاتی احتمالی ممکن است در فرآیند ساخت و بهره بردازی از پروژه در آینده پیش بیاید.
BIM چیست؟ | اهمیت BIM در سال 2022 + معرفی 2 نرم افزار پرکاربرد

چرا BIM مهم است؟

BIM علمی است که مدل‌های ۳ بعدی کامپیوتری از رشته های مختلف شامل معماری، سازه، تاسیسات برقی و مکانیکی را با یکدیگر ترکیب می‌کند تا از پیشبرد درست پروژه اطمینان حاصل کند. در واقع BIM یک روش جدید طراحی و توسعه است که به طراحان اجازه می‌دهد برآورد هزینه های جاری پروژه را براساس مولفه‌های واقعی که می‌توانند در فرآیند ساخت‌ و ساز تاثیر گذار باشند، انجام دهند. برخلاف رویکرد سنتی و قدیمی طراحی دوبعدی که در آن بسیاری از موراد در پروژه خواه و ناخواه ندیده گرفته میشد، استفاده از این علم مزایای بسیاری برای همه عوامل خصوصا پیمانکاران دارد.

BIM همکاری و مدیریت پروژه را بهبود می‌بخشد و به شرکت کنندگان مختلف اجازه می‌دهد تا به سرعت فرآیند توسعه و برنامه‌ریزی را تغییر دهند. BIM زمان مورد نیاز برای دوباره‌ کاری را کاهش داد و برخی کاستی‌ها را قبل از شروع توسعه کشف کرد. مدل های BIM می توانند تداخلات را برای حل مشکلات اولیه و صرفه‌جویی در زمان در حین فرآیند توسعه نشان می‌دهند. کاهش دوباره‌ کاری همچنین می‌تواند به پیمانکاران اجازه صرفه‌جویی در هزینه  را بدهد.

اهمیت BIM در سال 2022

اگرچه ویروس کرونا سرعت پیشرفت در BIM و حوزه‌های مرتبط با آن را کاهش داده است اما ارتباط داده‌ها و توسعه مدل هایی که انواع فعالیت ها پوشش دهد هم چنان یک موضوع مهم و حیاتی است و روز به روز به اهمیت BIM افزوده می شود. پیش بینی میشود که در سال ۲۰۲۲، مهندسین و تمامی فعالین در صنعت ساختمان تلاش خود را افزایش خواهند داد تا به طور جدی مدلسازی اطلاعات ساختمان را توسعه دهند.

معرفی مهم ترین نرم افزارهای حوزه BIM در سال 2022

همان طور که پیشتر هم اشاره شد عموما در جامعه مهندسین طرز فکر طوری بود که فکر می کردن BIM یک نرم افزار است در حالی که این تصور درستی نیست و BIM یک علم است. مدل‌سازی ۳ بعدی یک بخش مکمل از BIM است و همانطور که از اسم آن پیداست مدلسازی اطلاعلات ساختمان بدون استفاده از نرم افزار امکان پذیر نیست. شما می‌توانید مزایای BIM را در پروژه‌هایی با هر اندازه‌ای ببینید، اما BIM در پروژه‌های ساختمانی در مقیاس بزرگ تأثیر بیشتری خواهد داشت. 

نرم‌افزار BIM در کارکردهای مختلف ظاهر می‌شود. برخی توابع پیشرفته دارند و برخی دیگر برای صنایع خاص ساخته می‌شوند. در ادامه به معرفی 2 مورد از کاربردی ترین نرم افزارهای BIM در دنیا می پردازیم.

نرم افزار Revit

Autodesk Revit برای بسیاری از کاربران از معماران و طراحان سازه گرفته تا سرپرست های کارگاه و مدیران پروژه یک نرم افزار کاربردی و مهم است. این نرم افزار مدل انعطاف‌پذیری را برای کاربران فراهم می‌کند تا محتوای آن‌ها را ایجاد کرده و موجود را اصلاح کند. Revit هم شامل یک موتور برنامه‌نویسی گرافیکی قوی، “دینامو” است، این موتور حتی فرد بی‌تجربه  را قادر می‌سازد تا هندسه‌های پیچیده را ایجاد کرده و مدلسازی را انجام دهد.

BIM چیست؟ | اهمیت BIM در سال 2022 + معرفی 2 نرم افزار پرکاربرد

نرم افزار Tekla Structures

مهندسی عمران و خصوصا طراحان سازه بیشترین کسانی هستند که به خوبی ارزش ها و قابلیت های نرم افزار تکلا استراکچرز را درک کرده اند. نرم افزار Tekla structures که درنسخه های ابتدایی خود با نام xsteel شناخته میشد و قابلیت مدلسازی و شاپ سازه های فولادی را فراهم می کرد، در نسخه های بعدی خود که به نام تکلا استراکچرز تغییر نام داد قابلیت مدلسازی انواع سازه های جوبی، بتنی و … را به خود اضافه کرد تا یه یک نرم افزار قدرتمند در حوزه BIM تبدیل گردد.

در حال حاضر در دنیا از نرم افزار تکلا برای مدلسازی و شاپ دراوینگ انواع سازه های فولادی و بتنی استفاده می شود. در ایران این نرم افزار بیشتر با قابلیت های مدلسازی سازه فولادی شناخته می شود و کمتر کسی به شاپ سازه بتنی با تکلا مسلط است. لذا تسلط بر مدلسازی و شاپ سازه های فولادی و بتنی موقعیت و جایگاه کاری مناسبی را می تواند برای یک مهندس مسلط بر Tekla درایران ایجاد کند. برای تسلط به نرم افزار تکلا استراکچر در هر دو حوزه فولادی و بتنی در حال حاضر دوره آموزش تکلا پاراسیویل کاملترین مرجع یادگیری این نرم افزار در ایران است.
BIM چیست؟ | اهمیت BIM در سال 2022 + معرفی 2 نرم افزار پرکاربرد

نتیجه گیری

با استفاده از BIM، شما می‌توانید کل پروژه را قبل از اینکه بیلd به زمین برخورد کند، برنامه‌ریزی و تجسم کنید. شبیه‌سازی‌های استفاده از فضا و نمای سه بعدی به مشتری‌ها اجازه می‌دهد تا تجربه کنند که فضا چگونه به نظر می‌رسد. هم چنین با استفاده از مدلسازی اطلاعات ساختمان شما توانایی ایجاد هر تغییری در پروژه قبل از ساخت به نحوی خواهید داشت که از ایجاد هر گونه تداخلی در پروژه جلوگیری کنید.

منبع

چقدر می پسندید؟
  • تلگرام
  • واتساپ
به نظر شما این پست خوب بود؟ اگر پسندیدید حتما امتیاز دهید!
چقدر می پسندید؟